Pandemi etkisiyle beraber, dünya hızlı bir şekilde gelişim ve dönüşüm sürecine girdi. Her şey dijitalleşmeye başladı ve özellikle son dönemlerde yeni bir dijital tüketim anlayışı ortaya çıktı. Bu yeni anlayışa göre içerik oluşturucular merkezi para birimi kullanmadan ve bir aracı olmaksızın tüketiciye direkt ulaşıyorlar. Bu tüketim anlayışının en önemli aktörlerinin başında kripto varlıklar geliyor.
Dijital içeriklerde özellikle NFT, kripto varlıklar arasında en bilinen ve kullanılanlardan biri. Tüm sektörlerde dijitalleşme artarken, bu durumdan sanat sektörü de etkilendi. Sanat eserleri, NFT olarak Blockchain alt yapısına bağlandığından eserlerinin taklit edilme riski minimuma iniyor, hem sanatçıların eserleri korunuyor hem de yüksek değerlere satılıyor. NFT’nin bugünlerdeki hızlı büyümesini göz önünde bulundurulduğunda, gelecekte pazarı domine edeceği net bir şekilde ortaya konmuş oluyor.
NFT Nedir?
NFT (Non-Fungible Token), Türçe anlamıyla “Başka bir şey ile takas edilemeyen, yerine başka bir şey koyulamayan bir simge.” anlamına geliyor. Özel bir kriptografik para türü olan NFT, kopyalanamaz bir özelliktedir ve türünün tek örneğidir. NFT’ler tablo, fotoğraf, video, müzik, ses ve multimedya, sanal gerçeklik, moda veya çevrimiçi video oyunları gibi dijital varlıkların kolayca ve değerinde alınıp satılmasına imkân veriyor. Örneğin NFT’ler bir alan adı ve hatta bir tweet olabilir. NFT fiziksel bir sanat eseri satın alır gibi dijital bir sanat eserini satın almaya imkân tanıyor. Bu yönleriyle fiziksel sanata benzemekle beraber, değişken değerleride mevcut. Eserlerin fiyatları artabilir veya azalabilir. Aidiyet belgesi olarak kullanılan NFT’leri satın almak için kripto para kullanmak gerekiyor.
Markalar İçin Bir Dijital Pazarlama Trendi Olarak NFT
Markalar, kullanıcı deneyimlerini geliştirmek için NFT teknolojisini kullanarak marka bilinirliğini ve müşteride marka sadakatini artırabilir. Kişiselleştirilmiş hediyeler ve kuponlar kullanılarak müşteriler ile irtibat halinde kalınabilir. Onları bağlı tutmak için NFT teknolojisi kullanılabilir. NFT kullanarak oluşturulan mobil reklam kampanyalarının, çeşitli dijital platformlarda programlı olarak dağıtılmasının yanı sıra markalar, reklamları NFT’ye dönüştürerek daha fazla gelir elde edebilir. Tüketiciler ve müşteriler tarafından çok beğenilen reklamlar NFT’ye dönüştürülerek, gider kaleminden bir gelir kalemine dönüşebilir. Bu rekabet ortamına giren markalar çok daha kaliteli reklamlar yapmaya çalışacaklardır. Hedef kitlelerini daha derinden etkileyerek pazarlamada amaçlarına ve hedeflerine çok daha başarılı bir şekilde ulaşabilirler.
Influencer Pazarlamasında NFT
Son günlerde dijital içerik oluşturucular, YouTube ve benzeri platformlarda reklam destekli olarak veya Netflix gibi ücretli platformlarda içeriklerini satarak kazanç elde ediyorlar. NFT’ler ile birlikte içerik üreticiler herhangi bir aracı ortam gerekmeksizin ve aracılara teklif ücreti vermeden içeriklerini hedef kitleleriyle buluşturabiliyor. Bu da yeni bir medya sahipliği durumu oluşturabilir.
Farklı bir bakış açısıyla yaklaşıldığında ise mevcut sosyal medya etkileyicileri olan influencerların popülerliği çoğunlukla ürettikleri içeriklerin görüntülemeleri ile ölçülüyor. NFT teknolojisi ile içerik görüntülemenin yanısıra orijinal içeriklerden esinlenerek oluşturulan içeriklerden de telif ücreti alabilir. Böylece taklit içerikler arttıkça orijinal içeriklerin değeri de değeri o kadar çok artacaktır. Özetle NFT teknolojisi, markaların hedef kitlelerine ulaşmasında etkili oluyor. Aynı zamanda yeni gelir olanaklarına ulaşmaları konusunda da büyük fırsatlar içeriyor. Bu yeni fırsatları değerlendirecek olan markalar çok büyük gelirler elde edebilecek. Benimsemeyen ve gerekli hazırlıkları yapmayan markaların varlıkları ise ileriki dönemlerde tehlike altına girecektir.
Hızla değişen dijital pazarlama ve sosyal medya trendlerini yakalayarak iletişim stratejilerinizde güncel kalmanızda etkili rol oynayan Istcode Dijital Ajans, sosyal medyada ve dijital pazarlamanın her alanında yanınızda!