fbpx
İletişime Geç
info@istcode.com
Tel: 0 212 806 26 33
Tel: 0 850 933 39 88
Kahveye bekleriz
Adres: Nish İstanbul Residance, C Blok, D:153
Bahçelievler/Istanbul

Teknoloji ve Bilinç

Teknoloji ve bilinç, onlarca yıldır araştırılan büyüleyici bir konudur. Son birkaç yılda, teknoloji ve beynimiz arasında bir bağlantı olduğunu öne süren birkaç çalışma gördük. Ancak bunun çok karmaşık bir konu olduğunu ve pek çok değişkeni içerdiğini unutmamak gerekir.

Bilgisayarlarını daha sık kullanan kişilerin, beynin hafıza işlemeyle ilişkili bölgelerinde daha az aktivasyonun yanı sıra genel uyarılma (veya uyanıklık) seviyelerinin daha düşük olduğunu buldular. Yazarlar, bunun zaman içinde güneş ışığına ve diğer doğal uyaranlara daha az maruz kalmaktan kaynaklanabileceğini varsaymaktadır.

American Journal of Geriatric Psychiatry‘de yayınlanan bir başka çalışmada, evde bağımsız yaşayan yaşlı yetişkinler arasında internet kullanımının uyku kalitesini nasıl etkilediği incelenmiştir. Depresyon şiddeti veya kronik ağrı seviyeleri gibi faktörler kontrol edildikten sonra bile daha yüksek internet kullanımı ile daha düşük uyku kalitesi arasında bir ilişki buldular.

 

 

 

 

İnternet insan iletişimini temelden değiştirdi, ancak insan etkileşiminin psikolojisi henüz buna ayak uyduramadı.

İnternet iletişim kurma, sosyalleşme ve çalışma şeklimizi temelden değiştirdi. Artık evimizden çıkmak zorunda kalmadan dünyanın öbür ucundaki birini arayabiliyoruz. Ancak, bu yeni teknolojiler hayatımızda pek çok açıdan devrim yaratmış olsada, birbirimizle çevrimiçi etkileşimimiz ile yüz yüze etkileşimimiz arasında bazı garip kopukluklar da yarattı.

İnsan etkileşimi psikolojisi henüz bu değişiklikleri yakalayamadı. Yakalayana kadar da teknoloji aracılığıyla iletişim kurarken neyin uygun davranış olduğu konusunda bazı kafa karışıklıkları yaşanmaya devam edecek (ya da tam tersi). Bu nedenle internetin sosyal etkileşimlerimizi nasıl değiştirdiğini ve bu değişikliklerin yüz yüze iletişim kurma şeklimizi nasıl etkilediğini anlamak çok önemlidir.

 

 

 

 

Dijital dünya benlik algımızı ve sosyal ilişkilerimizi değiştirdi.

Birbirimizle iletişim kurma şeklimiz son birkaç yılda çarpıcı biçimde değişti. Artık dünyanın her yerinden insanlarla anında, gerçek zamanlı olarak konuşmamızı sağlayan araçlara erişimimiz var. Herhangi bir yerde olabilirsiniz; evinizde veya ofisinizde. İstanbul Beşiktaş sahilinde yürürken, sıcak bir yerde sahil boyunca yürüyüş yaparken, şık bir restoranda arkadaşlarınızla bir akşamın tadını çıkarırken. işten sonra eve dönerken trafikte ilerlerken… Olasılıklar sonsuz! Mesele şu; artık herhangi bir yerin birey olarak kim olduğumuzu tanımlaması için hiçbir neden yok!

Daha önce hiç olmadığı kadar çok seçeneğimiz var. Artık ne fiziksel konumumuzla sınırlıyız ne de başkalarıyla iletişim kurmak söz konusu olduğunda kendimizi günün veya gecenin belirli bir saatiyle sınırlamak zorundayız.

Neden kendimizi konumumuzla ya da koşullarımızla tanımlamaya devam ediyoruz? Cevap basit. İnsan zihninin “sabit düşünme” eğilimi vardır. Bu olduğunda, tüm olasılıklar sınırlı hale gelir – ve bu sınırlamaların ötesini görmek zorlaşır.

 

 

 

 

Teknoloji ölçülü kullanıldığında ruh sağlığı için faydalı, aşırı kullanıldığında ise zararlı olabilir.

Teknoloji, fiziksel sağlık sorunları olan kişilere yardımcı olmak için de kullanılabilir. Örneğin, yeni Apple Watch, kalp atış hızınızı ve diğer hayati belirtilerinizi takip etmenizi sağlayan bir uygulamaya sahiptir. Bu da vücudunuzda bir sorun varsa, bir doktorun kendi başına fark edebileceği kadar ciddi hale gelmeden önce sizi uyarabilir.

Teknoloji aynı zamanda yalnızlık ya da depresyon gibi sosyal sorunları olan kişilere, çevrimiçi topluluklar (Facebook grupları gibi) aracılığıyla benzer ilgi alanlarını ya da hedefleri paylaşan diğer kişilerle bağlantı kurmalarını sağlar. Hatta sadece gün boyu oturup kendilerini kötü hissetmek dışında yapacak başka bir şey vererek yardımcı olabilir. Tabii bu, platformların sihirli bir şekilde bir gecede her şeyi düzelteceği anlamına gelmez. Bunlar sadece zaman içinde işleri kolaylaştırabilecek araçlardır. Ancak yalnızca onları akıllıca kullanırsak.

Peki, sizin teknoloji ve ruh sağlığı hakkındaki düşünceleriniz neler? Teknoloji ile dönüşen iletişim dili yazımız dikkatinizi çekebilir.

 

 

 

 

Teknolojinin bilincimiz üzerindeki etkileri fark ettiğimizden daha derin olabilir.

Dijital dünya benlik algımızı ve sosyal ilişkilerimizi değiştirerek, kendimizi her zamankinden daha fazla birbirimize bağlı hissetmemize neden olurken, aynı zamanda yalnızlık duygularımızı da artırıyor. Hayatlarımız giderek dijitalleştikçe, bizi birbirimize bağlayan cihazlara daha bağımlı hale geliyoruz. Araştırmalar, insanların telefonlarını günde 150 kez kontrol ettiklerini ve günde ortalama iki saatlerini sadece sosyal medyada geçirdiklerini göstermiştir.

Sosyal medyada ne kadar çok zaman geçirirsek, gerçek dünyadaki etkileşimler için o kadar az zamanımız kalıyor. Yüz yüze iletişim kurma becerimizi kaybediyor ve bunun yerine asla insan etkileşiminin yerini alamayacak dijital cihazlara güveniyoruz.

Teknolojiye olan bu bağımlılığın yarattığı sorun, eleştirel düşünme yeteneğimizi azaltmasıdır. Cihazlarımız aracılığıyla bize gelen sürekli bilgi akışıyla dikkatimizin dağılmasına daha yatkın hale geliyoruz. Bu durum aynı anda tek bir işe odaklanmamızı zorlaştırıyor. Sosyal medya paylaşımları gibi dış kaynakların bize ne düşündüklerini söylemesine bel bağladığımız için olaylar hakkında kendi fikirlerimizi geliştirmemizi zorlaştırıyor

Güncel olaylar hakkında. Sosyal medya aynı zamanda yeni güncellemeler ve bildirimler için sürekli olarak akışlarımızı kontrol ettiğimizden daha az sabırlı olmamıza neden oluyor. Bu durum, birinin bir gönderiye yorum yaptığını ancak henüz yanıt vermediğini gördüğümüzde hayal kırıklığına yol açar.

 

Teknoloji güçlü bir kuvvettir ve bilincimizi nasıl etkilediğini anlamak önemlidir. Teknolojiyi kendimizi ve başkalarını daha iyi anlamak için bir araç olarak kullanabiliriz, ancak potansiyel tehlikelerinin de farkında olmalıyız. Dijital medyanın birçok faydası olsa da, ruh sağlığımızı veya başkalarıyla ilişkilerimizi etkilememesi için onlarla etkileşime girerken dikkatli olmamız hayati önem taşıyor.


 

 

 

 

Profesyonel içerikler ile işletmenize fayda sağlamak, iyi bir dijital ajans ile çalışmak veya Semantik SEO ile rakiplerinizin bir adım önüne çıkmak isterseniz, info@istcode.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

Yapay Zeka Nedir?
istcode
istcode
https://www.istcode.com