fbpx
İletişime Geç
info@istcode.com
Tel: 0 212 806 26 33
Tel: 0 850 933 39 88
Kahveye bekleriz
Adres: Nish İstanbul Residance, C Blok, D:153
Bahçelievler/Istanbul

Gamification Nedir?

Gamification son birkaç yıldır dijital yenilikler arasına girdi. Sosyal medya ve e-ticaret vb. alanlarda da oldukça önemli yere sahip. Türkçe adıyla” oyunlaştırmak” anlamına gelen Gamification birçok kullanıcı tarafından net olarak anlaşılmamakta!

Gamification Nedir?

Dijitalde yapılan işler üzerinde önemli konuma yerleşen ve gelecekte daha da önem arz edeceği belli olan Gamication nedir? “Oyunlaştırma” olarak da anabileceğimiz bu kavram, markalara ve işletmelerin belli bir ürününe entegrasyon sağlayarak, kullanıcılara interaktif bir deneyim yaratma amacı olarak açıklanabilir. “Oyunlaştırma” anlamı ile birçok kullanıcı bu kavramı yanlış ya da eksik anlıyor. Buradaki amaç oyunlarda kullanıcılara motivasyon teknikleri ile kullanıcıya çekici bir alan yaratmak.

Gamification ile sunulan ürünler ve hizmetler pazarlama ile birleştiğinde kullanıcıya daha deneyimsel, cezbedici ve teşvik edici bir durum yaratır. Birçok pazarlama modülüne karşı daha hızlı ve kolay sonuç elde dilen, birçok dijital ajansın da projelerinde yer verdiği bu yöntem, dijital pazarlama içinde önemli bir yere sahip.

Bu yöntem ile markalar hedef kitlelerine daha kolay ulaşıyor. Bir diğer avantajı ise kullanıcıya anlatmak istenen daha kolay açıklanıyor. Gamification, geleneksel pazarlama yöntemlerine göre etkileşimi yüksek bir model. Kullanıcıyı pazarlama süreci içerisinde daha çok tutan, daha eğlenceli ve daha keyifli bir pazarlama trendidir.

İçinde bulunduğumuz çağın yapısı ile insanlar daha sıkılgan ve dinlemeye anlamaya daha kapalı halde. Gamification keyif veren ve müşteri sadakati geliştiren bir trend. Benzeri durumlar incelendiğinde kullanıcıya ve markaya hem de işletmelere faydası görülen bir sistem.

Gamification Örnekleri

Foursquare

Foursquare uygulamasına bağlı Swarm adlı mobil uygulama ile kullanıcılar gittikleri yerlerde check- in yapıyor. Kullanıcılar sosyal hayatlarında ne kadar aktif olur veya uygulama üzerinden paylaşım yaparsa, uygulama üzerinden rozet toplayıp bulunduğu konumdaki insanlar ile bunu paylaşabiliyor.

Starbucks

Starbucks, My Starbucks Rewards programı ile müşteri sadakatini artırmaya yönelik bir teknik uyguluyor. Programa üye olan müşteriler her alışverişlerinde yıldız topluyor ve bedava yiyecek veya içecek için teşvik alıyor. Müşteriler bu uygulama sayesinde uygulamadan alışveriş yapmak için motive oluyor.

Nike

Nike’ın kendi uygulaması olan Nike Run Clup ile kullanıcılar Fuelband çipli aksesuarları sayesinde etkileşim kurabiliyor. Bileklik ile müşteriler etkileşim kurabiliyor veya sanal yarışlar da düzenleyebiliyor. Rozet ve kupa kazanan kullanıcılar, uygulamada daha fazla kalmaya teşvik oluyor.

McDonald’s

Bazı şubelerine Monopoly oyunlarını yerleştiren McDonald’s, müşterilerine yemek yerken eğlenme fırsatı sundu. Müşteriler, yemek yedikten sonra mağaza içerisinde daha fazla vakit geçirir oldu. Mağaza müşterileri yemekten sonra oyun oynayanları izledi ya da oyun oynadı. Markanın mağaza trafiklerini ve satışlarını artıran bu hamle, markanın doğru bir yol izlediğini gösteriyor.

Dijital yenilik ve teknolojik gündeme dair merak ettiklerinizi Istcode Blog ile takip edebilirsiniz. Marka ya da işletmeniz için gereken tüm kreatif ve dijital süreçlerinizi, sosyal medya stratejilerinizi bizimle güçlendirerek verim elde edebilir, 360 derece ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

istcode
istcode
https://www.istcode.com