fbpx
İletişime Geç
info@istcode.com
Tel: 0 212 806 26 33
Tel: 0 850 933 39 88
Kahveye bekleriz
Adres: Nish İstanbul Residance, C Blok, D:153
Bahçelievler/Istanbul

UI&UX Nedir?

UI/UX tasarım web siteniz ve uygulamalarınız için en önemli bileşenlerden biridir. Kullanıcılar bazen UI/UX tasarımı karıştırabilir. İkisi arasında ince bir fark vardır. UI kullanıcı ara yüzünü tasarlarken, UX kullanıcı deneyimini tasarlar. UI kullanıcı etkileşiminden çok, tasarımın göze hitap etmesiyle ilgilenir. UX ise kullanıcı deneyiminden yola çıkarak tasarım ile kullanıcının etkileşimiyle ilgilenir. Hadi gelin birlikte UI/UX tasarım nedir inceleyelim.

Kullanıcı Arayüzü/User Interface (UI) Nedir

UI (user interface ) kullanıcı ara yüz tasarımıdır. UI tasarım, insanlarla makinalar arasındaki etkileşimin gerçekleştiği alandır. Uygulamanın veya web sitesinin dış görünümüyle ilgili olan tüm tasarımlar UI ile ilgilidir. UI (kullanıcı arayüzü) tasarımı, müşterinin web siteniz veya ürününüzle etkileşimine odaklanan kullanıcı deneyimi tasarımının alt kümesidir. Özünde kullanıcı arayüzü, hangi cihazda kullanılırsa kullanılsın bir ürünün kullanılabilirliğinin amacına uygun olmasını sağlamakla ilgilidir. Ayrıca UI; kullanıcının, uygulamanın görevlerini tamamlamak için etkileşime girebileceği grafiksel, metinsel ve işitsel öğelerin bir kombinasyonudur. Kullanıcı arayüzü, uygulamanızın nasıl göründüğü veya hissettirdiği ile ilgilidir. Yazı tipleri ve renklerin tanımlanmasından bilgilerin ekrana yerleştirilmesine kadar birçok şeyi kapsamaktadır. Aynı zamanda kullanıcılar için açık ve anlaşılması kolay etkileşimler sağlamanın yanı sıra insanların ürününüzü diğerlerinden daha fazla kullanmak istemesini sağlayan genel bir “deneyim” yaratmakla da ilgilidir.

Bir kullanıcının web sitesinde veya uygulamada kolayca dolaşması ya da aradığı bilgiye ulaşması bununla ilgilidir. Kullanıcının, sitede rahat bir şekilde uzun süre kalmasını sağlayan tasarımların tamamını UI oluşturur. Kullanıcı ara yüzü tasarımının amacı, kullanıcıların bir ürünle etkileşim kurmasını kolay, verimli ve eğlenceli hale getiren bir kullanıcı ara yüzü oluşturmaktır.

UI Tasarımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çoğu tasarımcı ürünlerinin başarılı olmasını sağlamak için bir dizi kuralı takip eder. Bu kurallar şöyledir:

  • Kullanıcıları ara yüzün kontrolüne verin.
  • Kullanıcı ara yüzlerini tutarlı hale getirin.
  • Ürünle etkileşimi rahat hale getirin.
  • Bilişsel yükü azaltın.
  • Görsel bir hiyerarşi oluşturun.
  • Yazı stillerini iyi kullanın.
  • Doğru ikonlar seçin.
  • Renkleri doğru seçmelisiniz
  • Geri dönüşlere önem verin.
  • Parçaları doğru birleştirin.

UI Tasarımlarında Araştırma: UI tasarımcılarının seçtikleri görsel dilin, yazdıkları uygulama sınıfına uygun olduğundan emin olmaları gerekir. Kullanıcı ile etkileşim halinde olup kullanıcıların kolayca anlayabileceği bir tasarım yapmalıdır.

User Experience/Kullanıcı Deneyimi (UX) Nedir

UI ve UX TASARIM

Kullanıcı deneyimi, kullanıcıların, a’dan z’ye bir tasarımdaki tüm etkileşimini kapsar. Kullanıcının etkileşim sürecinde yaşadığı iyi ve kötü gelen tüm deneyimleriyle ilgilidir. Kullanıcı deneyimi ara yüzün yapısını ve işlevselliğini belirler. Kullanıcı Deneyimi Tasarımı (UX), kullanıcı için harika, olumlu ve anlamlı deneyimler yaratma sürecidir. UX tasarımı, bir kullanıcının şirketle, markasıyla ve ürünleriyle/hizmetleriyle etkileşiminin tüm yönlerine odaklanır. Sonuç olarak, iyi bir kullanıcı deneyimi, markanıza sadık kalacak sadık müşteriler yaratır.

Gündelik Şeylerin Tasarımı kitabının yazarı Don Norman UX tasarımı şöyle açıklamış:

“Bir ürün, sadece üründen çok daha fazlasıdır. Bütünlüklü ve entegre bir deneyim kümesidir. Bir ürün veya hizmetin, tasarım aşamasından son yorumlara kadar, ilk kullanımdan destek ve servis veya bakıma kadar tüm aşamalarını düşünün. UX tasarımcıları tüm bunların bir arada sorunsuz şekilde çalışmasını sağlamalıdır.”

Kullanıcı deneyimini asıl amacı, bir ürünü geliştirmek veya iyileştirmek için stratejik tasarımlar yaparak, hedef kitleye mümkün olan en iyi deneyimi sağlamaktır.

İyi bir UX tasarımının kullanılabilir, bulunabilir, çekici, güvenilir, erişebilir ve değerli olması gerekiyor. Bu özellikler, markaların kullanıcılarını memnun etmesine ve seçeneklerle dolu bir pazarda başarılı olmasına yardımcı oluyor.

Kullanıcı ara yüzü, kullanıcı deneyiminin bir parçasıdır.

UI ve UX Tasarım Arasındaki Fark Nedir

UI ve UX TASARIM

  • UX, tasarımın kullanıcı ile olan etkileşimiyle ilgilenir. UI, tasarımın kullanıcı tarafından nasıl görüneceği ile ilgilenmektedir.
  • UX tasarım için başarı, etkileşimin ne kadar arttığıdır. UI için başarı, göze ne kadar hoş ve güzel gözüktüğüdür.
  • UX tasarımında testlerden faydalanılabilir fakat UI tasarımlarda genelde faydalanılamaz.
  • UI, insan psikolojisiyle UX kadar ilgili değildir.
  • UX, daha geniş kapsamlıdır. UI,  tasarımın güzelliğiyle veya göze güzel gözükmesiyle bağlantılıdır.
  • UX tasarım sürecinde psikoloji, sosyoloji gibi konularda bilgili olunması tercih edilirken, UI tasarım sürecinde web tasarım konusunda yeterli bilgiye sahip olunması tercih edilir.
  • UI ve UX tasarımının benzer noktaları:
  • Bir UX tasarımcısı kullanıcı ara yüzünün nasıl çalıştığına karar verirken, UI tasarımcısı kullanıcı ara yüzünün nasıl görüneceğine karar verir. Bu çok işbirlikçi bir süreçtir ve iki tasarım ekibi birlikte çalışma eğilimindedir.
  • UX ekibi uygulamanın akışını oluştururken, tüm düğmelerin görevlerinizde sizi nasıl yönlendirdiği ve arabirimin kullanıcının ihtiyacına nasıl verimli bir şekilde hizmet ettiği gibi, UI ekibi öğelerin tümünün ekranda nasıl görüneceği üzerinde çalışır.

Figma Nedir

Figma, dijital projeler için sezgisel bir tasarım aracıdır. Kullanıcıların konumlarından veya bağlamlarından bağımsız olarak projeler üzerinde gerçek zamanlı olarak işbirliği içinde çalışmasına olanak tanır. Bulut tabanlı olduğu için dosyalarınızı istediğiniz yerden yükler, depolar ve paylaşırsınız. Kullanımı kolay arayüzü sayesinde tasarımcılar, geliştiriciler ve müşteriler için çarpıcı interaktif prototipler oluşturmak için idealdir. Teknik olmayan kullanıcılar, elektronik tablolar, veritabanları veya API’ler gibi arka uç veri kaynaklarıyla birlikte hızlı bir şekilde etkileşimli öğeler ve arayüzler oluşturur ve bunların tümü tek bir yerden kolayca yönetirsiniz. Tasarım yeteneklerinizi kutudan çıkar çıkmaz genişleten eklentilerle kodlama yapmadan daha fazlasını elde edersiniz.

Figma, ekiplerin projeler üzerinde birlikte çalışması için son derece verimli bir araç sağlar. Uzaktan işbirliğini mümkün kılarak dünyanın dört bir yanındaki ekiplerin birlikte çalışmasına olanak tanır. Bu sayede kullanıcılar hızlı bir şekilde karar verir. Bu, özellikle projelerin çeşitli bölgelerden veya zaman dilimlerinden çok sayıda paydaşı olduğunda yararlı olur.

Tasarım sürecinin bir noktasında, belirli bir ekrana ilave düğmelerin belirlenmesi gerekir. Düğmelerin nasıl organize olacağını veya şeklini ya da boyutunu düzenlemek gibi. UI/ UX tasarımcıları arasındaki sürekli iletişim ve işbirliği, sonkullanıcı ara yüzünün olabildiğince iyi görünmesini aynı zamanda verimli ve sezgisel bir şekilde çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.

Dijital gündemden, yeni gelişen teknolojilerden haber almak için Istcode Blog’u takip edebilir veya kreatif ve dijital tüm işleriniz için 360 derece dijital ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

istcode
istcode
https://www.istcode.com