Dijital pazarlamada yenilikleri takip etmeyi, kendimizi yenilemeyi Istcode olarak çok seviyoruz. Evet, “neyin sıcak ve neyin havalı” olduğunu görmek, önceden kestirmek, tecrübe gerektiriyor. Uzman olduğumuz konuda biraz his, biraz da öngörü diyerek yazımıza başlıyoruz. Şimdi 2023’da da kullanacağımız, en temel 7 dijital pazarlama iletişimi tekniği ve teknolojilerine göz atalım.
v1. Çok Kanallı(Omnichannel) Pazarlama
Dijital dönüşüme ilişkin önemli süreçlerden biri, dijital alanları çoklu kanallara entegre etmek ve müşteri deneyimlerini tatmin edici bir seviyede tutmak.
Omnichannel kavramını artık daha çok duymaya başlayacağız. Peki omnichannel pazarlama nedir, biliyor musunuz?
Aslında kısaca “her şeyden, her türden” diye tanımlamak mümkün. Çok kanallı pazarlamada müşteri tüm kanallardaki temas noktalarına ulaşır ve etkileşimde bulunur.
Yani örneklemek gerekirse:
Müşteriniz ürünlerinizi e-ticaret sitenizde keşfedebilir, fiziksel mağazanızda deneyebilir, sosyal medya ağlarınızdan sipariş verebilir, e-posta ile sorununu iletebilir.
Uçtan uca verilen bu hizmet, online ve offline varlıkları birleştirip, kaliteli ve her yerden ulaşılabilir bir hizmet anlayışını birlikte getiriyor.
2. Yeni Teknolojiler
Bir işletmenin büyümesini yönlendiren, pazarlama ve marka geliştirme stratejileridir. Bu yüzden dijital taktikler üzerinde çalışmaya başlamadan önce sağlam bir altyapı ve planlamaya sahip olmak çok önemlidir. Taktik planınız yeterince güçlü değil ise, maalesef dijital taktikleriniz israf olacaktır.
Örneğin, responsive(mobil uyumlu) web sitesi oluşturmak artık klasik bir hizmet. Google, bu yıl indirme hızının ve performans ölçütlerinin önemine işaret etti.
Yeni yılda, Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) ve İleri Web Uygulamaları (PWA) gibi teknolojilerin daha fazla kullanılmaya başlanılması öngörülüyor. Bu teknolojilerle birlikte, site hızlarının artacağı ve ileri düzey müşteri katılımının yükseleceği, organik aramalarda üst sıralara çıkılacağı ve görüntülenme sayısının bariz bir şekilde artacağı belirtiliyor.
3. Sosyal Medya Eğilimleri
Geçtiğimiz ay yayınlanan son rapor ile, 2016 ile 2018 arasındaki sosyal ağların kullanımında, özellikle “yaş” kategorisinde, oldukça büyük değişiklikler olduğunu gözlemliyoruz.
Facebook Artık 55+ Yaş Merkezli Platform
Çok değil, 4-5 sene öncesine gidelim. 2015 yılında %71 olan Facebook kullanım oranı, 2018 sonlarında %51’e kadar gerilemiş durumda. Üstelik kullanan %51’lik kısımın bir çoğu 55+ yaş ve üstü kullanıcılar.
Öngörüler şunu gösteriyor. 2023’te de Facebook kullanım oranı düşmeye devam edecek. Bu yüzden yatırım yapacağınız platformu, tüm analizleri ve oranları takip ederek iyi seçmelisiniz.
18-34 Yaş Grubu Artık Instagram’ı Tercih Ediyor
Yine kullanım oranları göz önüne alındığında, Youtube’u saymazsak, Instagram son dönemin en popüler, en çok kullanılan dijital pazarlama platformu. Özellikle genç kitleleri hedefleyen markaların, yatırım yapması gereken yer diyebiliriz.
Görülüyor ki, platformlar arasındaki kullanım oranı çeşitli sebeplere bağlı olarak sürekli değişiyor. Markanıza pazarlama planı oluştururken, değişimlere ayak uydurmayı ve ona göre strateji geliştirmeyi unutmayın.
4. E-posta Pazarlama
E-posta pazarlama (nam-ı değer mailing) tekniklerinde, yeni bir inovasyon bulmak zor. Yapmanız gereken başlıca şey, iyi bir kullanıcı deneyimi sunmak.
Mailingde UI/UX Uyumunu Ihmal Etmeyin
Tasarım bir bültenin ilgi görmesini sağlayan, mailin can damarıdır diyebiliriz. Bunun için hazırladığınız mailin, akıllı telefon üzerindeki uygunluğunu ve etkileşimin kuvvetleneceği yönleri iyi hesaplamalısınız. Günümüzde mobil kullanım oranı %92’lere çıktığını ve düzgün görüntülemeyen maillerin markanıza faydadan çok zarar getireceğini unutmayın.
Sonuçları Karşılaştırın, Analiz Edin
Mailing, doğru kullanıcıya, doğru ürün sunma becerisinin yükseldiği yerde, satışlarınızı arttırmanızda yardımcı olacak başlıca pazarlama yöntemlerinden biri diyebiliriz. Atacağınız e-postanın performansını takip etmek ve bir sonraki kampanyayı bu sonuçlar üzerinden çıkacak verilere dayanarak hazırlamak, mailing performansınızı arttıracaktır.
Mail Istemeyen Kullanıcıların Bülten Listesinden Çıkmasına Imkan Verin
Abonelikten çıkmak isteyenler için, mailin altında daima “Listeden Çık, Aboneliği Sonlandır” gibi ibareler kullanın. Aksi taktirde, insaları zorla bültende tutmak, marka kimliğinize zarar verir.
5. Google Analytics
Google Analytics gibi sistemleri raporlama ve işlevsellik açısından stabildir. Topluluk geri bildirimleri, müşterilerilerin ürünler hakkındaki görüşlerini iyileştirmek ve satın almasını kolaylaştırmak için olmazsa olmaz.
Ücretsiz olarak sunulan Google aracı(Premium versiyonu hariç), e-dükkanınıza gelen misafirleriniz nereden gelmiş, neden gitmiş, hangi anahtar kelime getirmiş gibi sorulara, eksiksiz cevap verir. Ayrıca yine Analytics’ten alabileceğiniz detaylı cihaz veya tarayacı raporuyla, sitenizdeki güncellemelere yön verebilirsiniz.
6. Ücretli Reklamlar
Dijital medya, üretim ve markalaşma talep etmek açısından önemli fakat bunu etkili ve aktif şekilde yapmak ise bundan daha önemli!
Dijital mecralarda ücretli reklam vermek sizi arka plana atan algoritmalarda ayrıcalık tanıyacaktır. Maalesef ki her geçen gün en çok kullanılan dijital platformlar üzerinde can alıcı değişiklikler yaşanıyor. Paylaştığınız görseller ve içerikler artık bazı takipçilerinizin akışında bile yayınlanmıyor. Yeni yılda da müşterilerinizi korumak ve potansiyel yeni müşterilere ulaşmak için ücretli reklamları kullanın.
7. Influencer / Affilate Marketing
2018’de bir çok markanın sıkça tercih ettiği Influencer/Affilate pazarlama yöntemi vardı. Görünen o ki bu yıl da oldukça tercih edecekler gibi gözüküyor.
Influencer Marketing Müşteri Kitlenizi Genişletir
Çalıştığınız popüler kişi veya hesaplar, ürünlerinizi ön plana çıkaracak paylaşımlar yapacak ve hedef kitlelerini size yönlendirecek. Özellikle müşteri kitlenize benzer hedef kitlesi olan hesaplarla veya kişilerle çalışmak, markanıza potansiyel müşteriler kazandıracaktır.
Influencer Marketing 2023’te da sık kullanılacağını düşündüğümüz bir yöntem.
Affilate Marketing Reklam Gideri Riskinizi Minimize Eder
Satışlarda, elde ettiğiniz ciro üzerinden, komisyon bedeli ödeyerek yaptığınız pazarlama yöntemini Affilate Marketing olarak tanımlıyoruz. Geçtiğimiz yıl göze çarpan bir çok başarılı örneğe şahit olduk. Markalar, maliyet ve başarısız bir reklam stratejisi riskini oldukça minimal seviyelere çekmek isteyecektir. Bu yüzden, Affilate’den 2023’te de vazgeçmeyeceklerdir.
Dijital gündemden haberdar olmak için Istcode Blog sayfasını takip edebilir ve kreatif dijital ajans desteği almak için Istcode 360 derece ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.