fbpx
İletişime Geç
info@istcode.com
Tel: 0 212 806 26 33
Tel: 0 850 933 39 88
Kahveye bekleriz
Adres: Nish İstanbul Residance, C Blok, D:153
Bahçelievler/Istanbul

İçerik Pazarlamada Püf Noktalar

Dil bilgisi ve noktalamanın doğru kullanımı her tür metin ve içerikte öneme sahiptir. Edebi sanatlar dahilinde yazılan yazılar gibi, blog temelli içeriklerde de dil bilgisi önemlidir. Dili etkin ve noktalamayı olumlu kullanmak gerekli bir unsurdur. Blog temelli yazılan yazıların daha rahat ve kurallardan uzak biçim esas alınarak yazılabileceği düşüncesi, bazı istisnalar haricinde aslında geçerli bir düşünce değildir. Herhangi bir ticari ya da kurumsal amaç gütmeyen, eğlence temelli oluşturulan blog içeriklerinde bu kurala uyulması gerekli gözükmez. Fakat içinde kurumsallık olan, belirli reklam ve pazarlama hedefleri bulundurulan bloglarda, yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin doğru kullanımı oldukça önemlidir.

Örneğin içerik pazarlamada…

İçerik Pazarlamanın Temelinde Ne Yatar?

İçerik pazarlamada, aslında yazılan içeriğin hedef kitle ve diğer tüm okuyabilecek kişiler tarafından okunması bulunmaktadır. Noktalama işaretleri, dil bilgisi kuralları, yazının akıcılığı ve anlaşılırlığı gibi okuyucuyu doğrudan etkileyecek etkenlerin dikkate alınması okuyucunun içerikten etkili verimi almasını olumlu yönde etkiler.

Noktalamanın Yazı İçeriğindeki Gücü

Noktalama işaretleri, içerikte anlaşılma seyrini olumlu ya da olumsuz yönde etkileme gücüne sahiptir. Nasıl etkileyeceğini belirlemek sizin elinizde. Doğru yerlerde kullanılan noktalama, yazının kalitesini artırır. Kaliteli yazıda amaca hizmet eder ve okuyucuda etki yaratır.

Doğru yerlerde kullanılmayan; gereksiz ve abartı olan noktalama işaretleri ise yazının seyrini olumsuz etkiler. Yazıda genel bir anlam bütünlüğünün sağlanması isteniyorsa, noktalama işaretlerini doğru yerlerde ve doğru miktarda kullanmak gerekiyor.

Öylesine kullanılan noktalama işaretleri yazıdaki anlam bütünlüğünü zedeler. Bunlar okuyucuyu yazıda vermek istenen mesajdan tamamen uzaklaştırır. Yazının yazılma amacına ters düşen bir sonuç ortaya koyar. Çoğu yazıda olduğu gibi, blog temelli yazılarda da genel amaç okuyucuyu yazının konusu içeriğinden etkilemektir. Okuyucunun eksik ya da hatalı anlam çıkardığı bir yazı amacına hizmet etmez. Yazı gereksiz kelimeler yığını haline gelir.

Bu riskten uzak durmak adına, içerik pazarlamada sıklıkla yapılan noktalama hatalarına değinmek istiyorum;

  • Noktalama işareti ile önceki kelime arasında boşluk olmaz. Örneğin; kelimenin sonunda olan soru işaretinden önce boşluk olmaz. Kelimenin hemen ardından cümleyi sonlandıran noktalama işareti gelir.
  • Noktalama işaretlerinden sonra boşluk vardır. Virgül ve noktalı virgül gibi cümleyi sonlandırma amacı taşımayan noktalama işaretlerinden sonra, özel isim söz konusu değilse, devam eden kısım boşluk ve küçük harfle devam etmelidir.
  • Üç nokta kullanımından sonra boşluk bırakmamak da sık yapılan hatalardan biridir. Konulan noktanın fazlalığından dolayı boşluk bırakmak gereksiz sanılır. Aslında üç noktanın kullanımından sonra, diğer noktalama işaretlerinde olduğu gibi boşluk bırakılması gerekmektedir.
  • Parantezin içerisinde boşluk olmaz. Yani parantez açıldıktan sonra ve kapatılırken kelimenin hemen öncesinde ve sonrasında boşluk olmamalıdır. Fakat sonrasında devam eden cümlede boşluk kullanılması gerekir.
  • Virgülü gerektiği yerde kullanmak yazının anlam bütünlüğü açısından çok önemlidir. Spesifik bir kullanım alanı olmadığı için kafaya göre kullanıma oldukça müsait bir noktalama işaretidir. Ve en sık hata yapılan, yanlış kullanılan noktalama işaretlerinin başında gelir. Yazının anlam bütünlüğünü de en çok etkileyen ve en hızlı değiştiren bir özelliğe sahiptir. Doğru kullanımı yazının akıcılığına katkı sağlar ve amacına uygun hizmet etmesine olanak verir.

Tüm bu kurallar dikkate alınarak yazılan yazılarda başarı elde etmek mümkündür.

Peki Ya Hata Yaptıysak

Edebi amaçlı yazılan yazılarda olduğu gibi, pazarlama ve dijital temelli yazılarda da hata yapmak tabi ki mümkündür. Önemli olan geri dönüp düzeltmektir. Gelişen ve güncellenen bir dinamiğe sahip olan dijitalde, hatanın sonradan kontrol edilerek düzeltilmesi önemlidir.

Tüm bu unsurlara dikkat edilerek yazılan yazılarda verim elde etmek, son derece başarılı şekilde gerçekleşir.

Dijital gündemden haberdar olmak için Istcode Blog sayfasını takip edebilir ve yaratıcı dijital ajans desteği almak için Istcode 360 derece ajans hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

istcode
istcode
https://www.istcode.com