fbpx

Youtube Kanalı Açmak için Gerekenler

Bir Youtube kanalı açmak

Henüz bir Google hesabınız yoksa bir Google hesabı açmanız gerekecektir. Bunu https://accounts.google.com/SignUp adresini ziyaret ederek ve bilgilerinizi girerek yapabilirsiniz. Bir hesap oluşturduktan sonra, oturum açın ve https://www.youtube.com/channel_switcher adresine gidin (veya arama çubuğunda “Youtube kanalı aç” şeklinde arama yapın).

Sayfanın sol tarafında iki farklı kanal türü arasında seçim yapabileceğiniz bir açılır menü bulunmaktadır: kişisel veya ticari (ikincisi videolarından para kazanmak isteyen biri için daha uygundur). Kişisel bir kanal açıyor olsaydık, “Kanal oluştur” seçeneğini seçerdik.

Artık hangi kanal türünü istediğimizi seçtiğimize göre -kişisel veya işletme- kendimizle ilgili bilgileri üç bölüme gireceğiz: başlık ve açıklama; kapak fotoğrafı; profil fotoğrafı

Youtube kanalınız için profesyonel çözüm için buraya tıklayabilirsiniz. İşletmeler için Youtube

Video konularını belirleyin

Artık kanalınızın ne hakkında olacağına dair bir fikriniz olduğuna göre, yapacağınız video türleri hakkında düşünmeye başlamanın zamanı geldi.

İçeriğinizin alakalı ve ilgi çekici olduğundan emin olmak için kendinize şu soruları sorun:

    • İlgi alanlarım neler? Kanalımda hangi konuları ele almak istiyorum?
    • Bu konular ilgi alanlarımı paylaşan diğer insanların izlemesi için yeterince ilginç mi? Değilse, hangilerini değiştirebilir veya daha fazla bilgi ekleyebilirim, böylece daha çekici hale gelirler (örneğin, “Kediler neden hep ayaklarının üzerine düşer?” ile “Kedilerin köpeklerden daha iyi olmasının 10 nedeni“).

Aklınızda henüz belirli bir konu yoksa, bunun yerine “Bir oyun kanalı istiyorum” veya “Bir seyahat vlog’u istiyorum” gibi genel fikirler varsa, bu genellemeleri oluşturmak istediğiniz her video türü için belirli temalara indirgemeyi deneyin – örneğin:

    • Oyun – strateji rehberleri / izlenecek yollar;
    • Seyahat – şehir rehberleri/seyahat ipuçları; vb.

Youtube hedef kitle belirlenmesi

Bir sonraki adım hedef kitleyi belirlemektir. Bu, videonuzu kimlerin izleyeceğini, yaşlarının, cinsiyetlerinin ve konumlarının yanı sıra eğitim düzeylerini ve ilgi alanlarını belirlemek anlamına gelir. Sizin ürün veya hizmetlerinizden (veya rakiplerin ürün veya hizmetlerinden) herhangi birine sahip olup olmadıklarını bilmek isteyeceksiniz çünkü bu, Facebook veya YouTube gibi sosyal medya kanallarında nasıl reklam vereceğinizi etkileyebilir.

Bir sonraki adım bir senaryo oluşturmaktır. Bir videonun aşırı karmaşık olması gerekmez, ancak iletmeye çalıştığınız mesajı aktarması gerekir. İzleyicilerinizin, kendileriyle konuşulduğunu veya önemli bir şeyi kaçırdıklarını hissetmeden ne söylemeye çalıştığınızı anlamaları önemlidir.

Youtube videoları ne sıklıkla çekilmelidir?

Buna yaklaşmanın iki ana yolu vardır: mümkün olduğunca sık çekim yapmak veya daha az sıklıkta çekim yapmak ancak düzenlemeye daha fazla zaman harcamak. İlk seçeneği seçerseniz, videolarınızın yayınlanmasını beklemeniz ve birbirleriyle çakışmadıklarından emin olmanız gerekecektir (çünkü YouTube aynı anda yalnızca bir video gösterecektir).

İdari açıdan daha yönetilebilir bir şey istiyorsanız, ikinci seçeneği tercih edin ancak düzenlemenin ne kadar sürdüğünü unutmayın. Çekimlerin dakikası iki saat sürüyorsa (ve bazen daha da uzun sürüyorsa) o zaman sadece bir video için günler veya haftalar sürebilir.

Peki, nasıl seçim yaparsınız? Dikkate almanız gereken iki ana faktör var: hedef kitleniz ve bütçeniz. Çok niş ve spesifik bir kitleniz varsa, mümkün olduğunca sık çekim yapmak daha iyidir çünkü bu onlar için tutarlı içerik oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Ancak daha geniş bir kitleye ulaşmak istiyorsanız ve elinizde daha az zaman varsa, o zaman ikinci seçenek olan düzenleme seçeneğini tercih edin.

Ne sıklıkla yayın yapacağınıza karar verdikten sonra sıra programınızı oluşturmaya gelir. Bu kolay bir iş gibi görünebilir ancak düzgün plan yapmazsanız ters gidebilecek pek çok şey vardır! Genel bir kural olarak, en az bir hafta öncesinden plan yapın, böylece tüm ayrıntıların ele alındığından emin olabilirsiniz (ve bir şeyler ters giderse, düzeltmek için hala zamanınız vardır).

Videoların daha fazla kişi tarafından izlenmesini sağlamak için ne yapmalı?

    • Videolarınızı tanıtın.
    • Sosyal medyada yayınlayın. Hashtag kullanın ve bu makaleyi okuduğunuz kanal gibi YouTube kanallarında aktif olun!
    • Gelecekte ne tür içerikler yayınlayacağınızı ve insanların bunları nerede bulabileceğini duyuran bir YouTube kanalı fragmanı oluşturun (örneğin: “Her Çarşamba saat 18:00’de EST/PST’de video yayınlamaya başlayacağım.”). Buna harekete geçirici mesaj düğmesi denir çünkü izleyicileri, onlar için başka neler hazırladığınızı görmeleri için üzerine tıklayarak veya başka bir video izleyerek harekete geçmeye çağırır!

Amaç, insanları içeriğiniz konusunda heyecanlandırmak ve ardından daha fazlası için geri gelmelerini sağlamaktır. Takipçilerinizin sizden ne beklemeleri gerektiğini bilmeleri için düzenli olarak yeni videolar veya blog yazıları yayınlama konusunda tutarlı olduğunuzdan emin olun. Kanalınızı izlemeyi bir hafta kaçırırlarsa, geri döndüklerinde ve yeni bir şey yayınlandığını öğrendiklerinde şaşırmayacaklar!

İçeriğinizi tanıtmak istediğinizde sosyal medyayı kullandığınızdan emin olun. Videoyu kişisel Facebook sayfanızda ve yayınladığınız içerikle alakalı diğer sayfalarda paylaşın. Ayrıca Twitter veya Instagram’da paylaşabilir ve orijinal gönderiye geri bağlantı ekleyebilirsiniz. Bu, insanların içeriğinizi bulmasına ve görüntülemesine yardımcı olacaktır!

Videolar nasıl çekilmeli? Ekipman ne olmalı?

Yapmanız gereken ilk şey, ne tür videolar yapmak istediğinize karar vermektir. Konuşan kafa videoları olacaklarsa, süslü ekipmanlara gerek yoktur. Sadece telefonunuzu veya ucuz bir kamerayı (hatta sadece bir iPhone’u) kullanabilir ve yerinde çekebilirsiniz. Ancak, daha sinematik çekimler yapmak ve daha iyi ses kalitesine sahip olmak istiyorsanız, daha profesyonel ekipmanlar almanız gerekecektir.

İşte iyi yatırım olabilecek bazı şeyler:

    • Tripodlar – Çerçevede hareketin olmadığı sabit çekimler için; bu, her şeyi sabit tutmaya yardımcı olur. Ayrıca çerçevelemeye de yardımcı olur, çünkü öznelerin çok fazla hareket etmesinden endişe etmeden kareler içinde hassas bir şekilde konumlandırılmasına olanak tanır.
    • Işıklar – İyi aydınlatma, berbat görünen video ile güzel görünen video arasındaki tüm farkı yaratır! Ayrıca oyuncuların kafalarının arkasındaki duvarlara düşen gölgeleri azaltmaya yardımcı olurken yüzlerinin de iyi aydınlatılmasını sağlar.

    • Ses Hareketsiz görüntülerde olduğu gibi, kaliteli bir video oluşturmak için iyi ses çok önemlidir. Mikrofon sesi net ve doğru bir şekilde alabilmelidir, böylece izleyiciler neler olup bittiğini duyabilir ancak iletilen mesajın içeriğini anlamak için kulaklarını zorlamak zorunda kalmazlar.

    • Küçük olan ve eller serbest kullanım sağlayan bir yaka mikrofonu da kullanabilirsiniz. Bu, özellikle röportajları veya iki elin de serbest kalmasının gerekli olduğu diğer senaryo türlerini çekerken kullanışlıdır.

    • Videonuzda müzik kullanmak isteyip istemediğinizi de düşünmeniz gerekebilir. Eğer öyleyse, seçtiğiniz müziğin içeriğinize uygun olduğundan ve ön planda olanlardan (oyunculardan) dikkati dağıtmadığından emin olun.

Düzenleme, iyi bir videonun bir diğer önemli bileşenidir. Final Cut Pro, Adobe Premiere Pro veya Sony Vegas Pro gibi düzenleme yazılımlarına aşina değilseniz, çevrimiçi yayınlamadan önce çekimlerinizden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olması için bir editör tutmayı düşünün.

Düzenleme süreci sihrin gerçekleştiği yerdir. Videonuza özel efektler, geçişler ve müzik ekleyerek videonuzun web’deki diğerlerinden farklı olmasını sağlayabilirsiniz. Bu, izleyicilerin söyleyeceklerinizle ilgilenmelerini sağlamaya ve izledikleri şeyden sıkılma şanslarını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Video prodüksiyonunda yeniyseniz ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, profesyonel bir kameraman tutmayı düşünün. Size projeniz için hangi ekipmanın en iyisi olduğu ve ne kadara mal olacağı konusunda tavsiyelerde bulunabileceklerdir. Sonuçta kimse ihtiyacı olmayan ekipmana para harcamak ya da nasıl yapılacağını anlamaya çalışarak zaman kaybetmek istemez.

İşletmenizi çevrimiçi ortamda tanıtmaya çalışıyorsanız, video bunu yapmanın etkili bir yoludur. İyi bir video hazırlamak ve bunu YouTube veya Vimeo gibi sosyal medya sitelerinde yayınlamaya başlamak zor değil. Sadece yukarıdaki ipuçlarını hatırlayın ve bazı harika videolar yapma yolunda ilerleyeceksiniz!

Youtube’da tanıtım nasıl yapılır?

Bir YouTube kanalını tanıtmak, bir kanal oluşturmanın en önemli parçasıdır. Videolarınızı mümkün olduğunca çok kişinin izlemesini sağlamanız gerekir, aksi takdirde büyüyemez ve para kazanamazlar. İşte nasıl tanıtım yapabileceğinize dair bazı ipuçları:

    • Facebook ve Instagram gibi gençler arasında popüler olan sosyal medya platformlarını kullanın. Bu platformları kullanan arkadaşlarınıza ve aile üyelerinize videoyu izlemek isteyip istemeyeceklerini sorarak video hakkında bu yerlerde yayın yapın. Eğer ilgilenirlerse, onlara nerede bulabileceklerini söyleyin! Bu, YouTube’da daha fazla görüntülenmeye yardımcı olacaktır çünkü arkadaşları onlarla bağlantı paylaştığında daha fazla kişi hesabınızda neler olup bittiğini görecektir (ve bunun tersi de geçerlidir).
    • Düzenli olarak yüklenen yeni içerikler hakkında e-postalar gönderin, böylece aboneler bir dahaki sefere ne olacağını bilirler; bu şekilde bir şey dikkatlerini çekerse, daha sonra tekrar geldiklerinde onları bekleyen her zaman yeni bir şey olacaktır!

Kanalınızı tanıtmanıza yardımcı olması için YouTube’un yerleşik araçlarını kullanın. Yapmanız gereken ilk şey, hesabınız için çekici bir banner görseli oluşturmaktır. Bu, kullandığınız herhangi bir sosyal medya platformunun (Twitter, Facebook, Instagram) kapak fotoğrafıyla aynı olmalıdır. Arama sonuçlarında ve görüntülendikleri diğer yerlerde tüm videolarınızın yanında görünecektir. Her video için özel bir küçük resim de kullanabilirsiniz, böylece insanlar akışlarında gezinirken yeni olanları kolayca görebilirler!

Başarılı bir YouTube kanalı planlama ve organizasyon gerektirir, ancak bu mümkün!

Önemli olan, kanalınızın ne olmasını istediğinize, kime ulaşmasını istediğinize ve bunu tam olarak nasıl gerçekleştireceğinize dair net bir vizyona sahip olmaktır.

Bu çok zor geliyorsa (zaman alır), o zaman küçükten başlayın. Yukarıdaki her kategoriden sizi en çok ilgilendiren veya hedef kitlenizdeki çoğu kişinin ilgisini çeken/ilgisini çeken nişe/nişlere uyan bir şey seçin ve sadece yapın. Evde veya işte toplantı aralarında haber akışlarında gezinirken ekranda gördüklerini izlemekten keyif alacak bir kitle olduğu sürece – ve bana güvenin: var. O zaman diğer insanların da bu videolardan birinin oynat düğmesine tıkladıktan sonra bilgisayar ekranlarına gelen her türlü içerikte değer bulma şansı yüksektir!

En önemli şey tutarlı ve ısrarcı olmaktır. Sakın pes etmeyin! Konunuz hakkında tutkuluysanız, o zaman devam edin!

 

Profesyonel içerikler ile işletmenize fayda sağlamak, iyi bir dijital ajans ile çalışmak veya Semantik SEO ile rakiplerinizin bir adım önüne çıkmak isterseniz, info@istcode.com adresinden bize ulaşabilirsiniz.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ohio_recent_posts card_layout=”blog_grid_2″ heading_typo=”null” excerpt_typo=”null” category_typo=”null” date_typo=”null” reading_time_typo=”null” author_typo=”null” read_more_typo=”null”][/vc_column][/vc_row]

istcode
istcode
https://www.istcode.com